Vervolg Buisman Rozen
De grond in Wapenveld was voor rozen kweken eigenlijk veel te vochtig. Vandaar dat er naar een andere locatie werd uitgekeken. In 1920 verhuisde de kwekerij naar een gebied dat De Horsthoek heet, in de omgeving van Heerde, tussen de IJssel en de Veluwse bossen. Het bedrijf ontwikkelde zich zo snel dat er al spoedig meer dan een miljoen rozen per jaar werd gekweekt. Er was zelfs export naar Engeland, wat een rozenland bij uitstek is. In 1927 begon men voor het eerst zelf rozen te kruisen. Zo ontstonden er veel nieuwe rozenvarieteiten, de Buisman rozen. Onder die Buisman rozen bevonden zich veel rozen met bekende namen, en veel rozen kregen buitenlandse onderscheidingen. Veel nieuwe rozensoorten werden ook onder licentie in het buitenland gekweekt. Het assortiment breidde zich uit tot ruim duizend soorten. Tot 1940 werden rozen vooral geplant in kasteeltuinen en tuinen van welgestelden, maar na de oorlog konden veel meer particulieren zich rozen voor hun tuin veroorloven, wat de verkoop enorm bevorderde. Bovendien werden er veel rozen geleverd aan gemeentelijke plantsoenendiensten door het hele land. De rozen voor die enorme omzet werden op een gegeven moment gekweekt op wel tien hectare grond.
Na Roelof Buisman had het bedrijf verschillende bedrijfsleiders, die de rozenkwekerij met succes leidden. G. Buisman, het derde familielid in de bedrijfsleiding, was in 1986 om gezondheidsredenen gedwongen het bedrijf te verlaten. Daarna probeerden twee achtereenvolgende bedrijfsleiders nog de zaak voort te zetten. Het inmiddels zwaar afgeslankte bedrijf werd in 1993 verkocht aan de familie Van Dommelen. De heer en mevrouw Van Dommelen behielden aanvankelijk de naam Buisman Rozen, maar merkten dat die naam particuliere bellers in verwarring bracht. Omdat steevast werd gevraagd: 'Spreek ik met de rozenkwekerij?', werd na enige tijd besloten het bedrijf om te dopen tot het voor de hand liggende 'De Rozenkwekerij'. En onder die naam begonnen zij het bedrijf in het begin van het nieuwe millennium in Deil te vestigen. Dat vestigen is nog niet helemaal klaar (er wordt nog gewacht op vergunningen voor een kas en andere voorzieningen), maar er worden op de nieuwe locatie inmiddels wel goede zaken gedaan. Van de circa duizend verschillende Buisman rozen die het oorspronkelijke bedrijf ooit in het assortiment had, waren in het verleden maar weinig over, maar de familie Van Dommelen is erin geslaagd de beste varieteiten voor hun rozensortiment te behouden. Rozennamen zoals Vincent van Gogh, Lijnbaan en Mies Bouwman klinken niet alleen bekend, maar zijn bovendien schitterende Buisman rozen die absoluut het behouden en het kweken waard zijn.
Voor die rozen - en een paar honderd andere, zorgvuldig geselecteerde rozen - en voor vakkundige beplantings- en snoeiadviezen kunt u nu in Deil terecht. Bij dit puur Nederlandse rozenbedrijf vindt u voor elke toepassing de allerbeste en mooiste rozen uit binnen- en buitenland. En tegen de aantrekkelijkste prijzen. Kom ze bekijken en halen, of bestel ze via deze site. In elk geval bent u, in eigen persoon of digitaal, van harte welkom bij De Rozenkwekerij!